Een portret is een aandenken dat generaties lang meegaat
     

Een portret: de afbeelding van een persoon, waarbij de nadruk op de gelaatstrekken valt.

Het ontstaan van een portret:
De aanleiding kan mijn eigen initiatief zijn, of een opdracht, bijvoorbeeld van ouders die een kunstzinnig aandenken aan hun jonge kind laten maken (Nina), een pril meisje op de grens van kind en puberteit (Oriane), of van kinderen die een portret van hun vader bestellen, (Jonas, voor zijn 90e verjaardag. Het heeft een plaats gekregen in zijn bedrijf, Orania BV) .

De opdrachtgevers bepalen in welke techniek het portret wordt uitgevoerd: als tekening, aquarel, olieverfschilderij, of als ruimtelijke vorm.
Er wordt overlegd over zaken al prijs, formaat en leverdatum. Alles wordt vastgelegd in een contract, met daarbij gevoegd de Leveringsvoorwaarden (BBK1983), waarin rechten en plichten van de kunstenaar en de opdrachtgever/koper staan vermeld. Zo kan er nooit enig misverstand tussen beide partijen ontstaan.

Voor een portret moet worden geposeerd. Bij de eerste sessie maak ik schetsen en foto's. Tussen de sessies in werk ik in mijn atelier verder. Afhankelijk van de vorderingen en de beschikbaarheid van het model volgen meestal nog vier tot acht bijeenkomsten.
Dan maak ik er foto's van als herinnering en geef ik het werkstuk uit handen.